blog zaaien 2020-09

Bloggermann

wat houd mij bezig

Ja, toch maar weer begonnen met het bijhouden van een weblog.
Met in gedachten dat ik de website zou gaan opzeggen en het feit dat ik in de verdovende middelen slikkende periode niets meemaakte, ben ik gestopt met het bloggen.


Nu de medicatie eindelijk wordt afgebouwd hoop ik dat er weer een beetje leven in de brouwerij komt en dat ik weer iets heb  te melden. Je bent gelukkig niet verplicht tot het lezen hiervan maar als je een berichtje wil ontvangen wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst, dan moet je het contactformulier maar gebruiken.  Welkom in een stukje van mijn leven!

Zaaien


geplaatst op 14 augustus 2020


Op de gallerij van de flat waar ik woon is het eigenlijk maar een saaie betonnen omgeving. Nu de supermarkt onder de flat is uitgebreid hebben we uitzicht over een groen dak. Het is nog niet echt een bloemenzee, maar er verschijnen kleuren en kleine bloemetjes. Dat kan beter dacht ik. Omdat ik als laatste op de gallerij woon heb ik geen mensen die langs mijn deur lopen dus vond ik dat ik wel wat bloembakken kon plaatsen.


In één van de bakken heb ik een zakje wilde bloemen gezaaid. De zaadjes eerst op laten komen in de vensterbank en daarna naar buiten. Er zaten ruim 50 zaadjes in het zakje en comfortabel in de vensterbank schoot het groen snel op. Tijd om te verhuizen naar buiten. Met de hitte van de afgelopen weken ben ik blij dat ik 8 hoog woon; er is altijd wel een zuchtje wind en meestal waait het aardig rondom deze flat.


Juist die wind bleek een uitdaging voor de jonge bloemetjes. In een andere bak stonden 3 kleine zonnebloemen maar 2 daarvan zijn kapot gewaaid en lagen letterlijk aan stukken in de bloembak. De resterende zonnebloem staat nu aan de andere kant van de woning waar het blijkbaar minder hard waait. (leuk detail over hoe de natuur zich aanpast: 6 andere zonnebloemen die ik gelijktijdig had geplant staan in de luwte in een tuintje en op een balkon in Breda. Uit de wind hebben deze zelfde zonnebloemen een veel dunnere steel dan de zonnebloem die hier in Delft in de wind staat)


Van de gemengde wilde bloemen is er maar eentje die is uitgegroeid tot een plantje met mooie bloemen. De meeste kleine plantjes zijn platgewaaid en dood gegaan. Een enkel zaadje heeft zich ontwikkeld tot een stukje groen en dat is het. Wat een verschil.


Meteen moest ik denken aan het bijbelse "zaad van het evangelie". Veel mensen horen de blijde boodschap dat het mogelijk is om te leven zoals God dat wil en dat er bij zo'n oprechte keuze (zullen we toch maar het ouderwetse woord "bekering" gebruiken?) er vergeving van zonden is en een eeuwig leven bij een Heilig God.

In een comfortabele plek in de vensterbank in het zonnetje, is er sprake van groei, maar bij de eerste serieuze tegenslag sterft het meteen weer af. Bij anderen komt de groei niet verder dan wat bladgroei en houdt het dan wel weer voor gezien. Slechts een enkeling groeit door en ontwikkelt zich tot een prachtige bloem.


Wat jammer dat zoveel mensen het evangelie (=blijde boodschap) horen, maar bij de minste weerstand in het leven laten ze het meteen weer los en komen ze niet tot ontplooiing van het geestelijk leven. God wil je water geven en voldoende zonlicht, maar Hij neemt niet altijd de harde wind weg. Geen gemakkelijke reis, maar wél een behouden aankomst. Ik wens een ieder toe te mogen groeien in de veilige bescherming van een God die geen religie wil, maar een relatie wil hebben met je en Die niet wil dat er ook maar één mens verloren gaat. Hij wil tot in eeuwigheid bij je zijn. God kan alleen niet omgaan met zonde omdat Hij heilig is. Onze eigen goede daden zullen nooit leiden tot een leven dat voldoet aan God's heilige maatstaf. Gelukkig is God behalve heilig ook vol liefde en heeft hij zijn Zoon Jezus Christus laten sterven, opgeofferd, voor onze zonden. Hierdoor kunnen we tóch omgang hebben met God. Jezus is niet alleen gestorven voor onze zonden, maar ook weer opgestaan uit de dood en Hij leeft voor eeuwig.


Rare termen als je ze voor het eerst leest; zonde, sterven en opstaan uit de dood, maar wie de moeite neemt zich te verdiepen in wie God is en welk plan Hij heeft voor jou, dan kan je een prachtige rijkdom ontdekken. Pak de bijbel eens en lees eens één van de vier evangeliën; laat je verrassen!


Ik mocht groeien en bloeien, inclusief de nodige tegenslag en strijd voel ik me een beetje verbonden met dat éne bloemetje in mijn plantenbak. We noemen het misschien onkruid, maar ik vind hem mooi. Zo kijkt God ook naar mij!