UNESCO

foto's

Deze zomervakantie heb ik even snel wat foto's gemaakt. Wat zijn er veel prachtige en vooral functionele details te zien. Hieronder zie je een paar van de foto's. Even op de foto klikken voor een groot beeld.

VN-2
VN-3
VN-7
VN-6
VN-4
VN-8

In een tijd dat een werknemer gewoon moest werken en eerder werd uitgebuit dan er aan werd gedacht aan de werkomstandigheden, liet van Nelle een nieuwe fabriek bouwen.


Het ontwerp van de fabriek voor Van Nelle is op vele punten innoverend. Dit is naast de architect  L.C. van der Vlugt en zijn medewerker Mart Stam vooral te danken aan de opdrachtgever C.H. (Kees van der Leeuw), één van de firmanten van Van Nelle.


Naast een optimaal functioneren van het bedrijf werd grote aandacht besteed aan de werkomstandigheden van de arbeiders. Door de grote aandacht voor zo gunstig mogelijke arbeidsomstandigheden – maximale toetreding van licht en lucht, uitzicht, hygiene, aanwezigheid van sportvelden en bibliotheek – is het fabriekscomplex bovendien van groot belang in sociaal-historisch opzicht.


(bron: https://nieuws.top010.nl/van-nellefabriek-rotterdam.htm )

FOTOWEDSTRIJD ?

Natuurlijk kan je voor het fotograferen van UNESCO erfgoed de hele wereld over, maar laten we het ook iets dichter bij huis zoeken. Zo dicht als bij Aart lukt me niet, maar slechts 18 kilometer van mijn voordeur staat een mooi stukje Neerlands trots.

Op dit punt liep van Nelle ver vooruit, maar het koffie-, thee- en tabakimperium is groot geworden door handel op een wijze waarvoor in deze tijd jouw borstbeeld van de sokkel kan worden getrokken.

filmpje op YOUTUBE 

(foto’s genomen door John Bornemann, mogen uitsluitend voor niet commerciële doeleinden worden gedownload en gebruikt zonder bronvermelding)